Sfaturi utile

Utilizați cântar pentru stupi a monitoriza greutatea stupului

Se știe că albinele își construiesc stupii aproape oriunde. De fapt, stupii pot fi văzuți pe copacii goi, la subteran sau chiar în aer liber. Cu toate acestea, indiferent care ar fi locația acestor stupi, folosirea unei cântar pentru stupi vă va ajuta să vedeți că greutatea stupilor naturali poate diferi în funcție de mărimea lor.

Stupii naturali și greutatea lor

Acestea sunt greutățile pentru stupii mici, medii și mari: 

Stupi mici

Stupii în roi sau în tranzit pot include doar aproximativ 3.000 de albine împreună cu regina lor. Stupii mici pot cultiva colonii, 20.000 de albine formând populația. În timpul sezonului, stupii mici pot produce aproximativ 13 litri de miere ajungând la greutatea de aproximativ 11 de kilograme când sunt plini conform unui cântar pentru stupi. Pe de altă parte, stupii mici goi pot cântări aproximativ 2 kilograme. 

Cum funcționează cântar pentru stupi
Cum funcționează cântar pentru stupi

Stupi mijlocii

Stupii naturali mijlocii pot avea o populație de aproximativ 20.000-30.000 albine. O mare parte a populației include lucrătoare, regina și mai multe drone masculine. Stupii mijlocii pot produce până la 20 de litri de miere. Pe de altă parte, albinele pot cântări în total în jur de 3 kilograme.

Acestea fiind spuse, se poate asuma că stupii naturali plini cu dimensiuni medii pot cântări în jur de 25 de kilograme. Stupii medii goli pot cântări 4 kilograme puși pe un cântar de stup. Greutatea stupului poate varia, de asemenea, în funcție de temperatură, sezon și mediul în care se află. Stupii tind să atingă greutăți maxime în timpul sezonului de primăvară. Stupul va începe să scadă în greutate de la sfârșitul verii până la iarnă. 

Stupi mari

Stupii naturali mari ar putea conține aproximativ 60.000 de albine. Albina regină poate depune până la 1.500 de ouă zilnic într-o colonie. După 3 săptămâni, ouăle se vor transforma în muncitoare, iar dronele vor apărea după o perioadă de 24 de zile. 

În timpul vieții unei albine, o albină are capacitatea de a produce o singură lingură de miere. Înseamnă că 9,5 uncii de miere suntproduse de 683 de albine. Dacă un stup mare conține 60.000 de albine, acesta trebuie să conțină aproximativ 40 de litri de miere într-un singur sezon. Una peste alta, un stup mare plin ar putea cântări până la 50 kg pe un cântare de stup, în timp ce unul gol poate cântări doar 8 kg.

Greutatea unui stup plin și a unui stup gol

Stup cu scurgere 

Stupii cu scurgere tipici care au 6 manete cântăresc aproximativ 18 kilograme. Aceasta are loc pentru 60.000 de albine, producând 18 kilograme de miere într-un singur sezon. Odată plini, stupii cu scurgere cântăresc în jur de 36 de kilograme. 

Cântar pentru stupi – urmărind greutatea stupilor mei

Stupi Langstroth 

Langstroth este un alt tip de stup artificial. Acesta este utilizat foarte des în America de Nord și Australia. Stupii tipici Langstroth au două cutii adânci care cântăresc 36 de kilograme. Stupii Langstroth cu trei cutii medii au o greutate de 27 de kilograme. 

Stupi orizontali Langstroth  

Acești stupi sunt mult mai ușor de ridicat în comparație cu stupii tradiționali și stupii Langstroth tradiționali. Fiecare cadru al acestui stup are o greutate de 3 kilograme. Stupii orizontali Langstroth goi cu 20 de cadre pot cântări până la  60 kilograme pe un cântar de stup.

Postări similare: